Ogrzewanie podłogowe to bardzo popularna forma ogrzewania, wybierana głównie przez właścicieli domów, o dużej powierzchni. Nie jest to jednak warunek konieczny, gdyż ogrzewanie sprawdzi się również w mieszkaniach, a zwłaszcza tych, zlokalizowanych na parterze. Zastosowanie tej formy ogrzewania, umożliwia równomierne rozprowadzenie ciepła po całej powierzchni domu, niezależnie od aranżacji pomieszczeń.
Zwolennicy ogrzewania podłogowego chwalą tą formę ocieplania pomieszczeń.
Jak długo nagrzewa się podłogówka czyli czy ogrzewanie podłogowe na prawdę ma tyle zalet? Przekonajmy się!
Za największą zaletę ogrzewania podłogowego uznaje się szybkie nagrzanie podłogi. Jak długo nagrzewa się podłogówka? W zależności od ustawionej na piecu temperatury oraz powierzchni, która ma zostać ogrzana, podłoga potrzebuje od 15 do 60 minut by zamienić się w przyjemną, ciepłą powierzchnię. Proces ten polega na ogrzaniu wody, która przepływa pod parkietem w specjalnych rurach. Po przepływie pełnej powierzchni, wraca ona do pieca,który podgrzewa ją do pożądanej temperatury.
Drugą zaletą stosowania podłogówki jest równomierne rozprowadzenie ciepła. W przypadku grzejników, ciepło zlokalizowane jest głównie w ich obrębie i przemieszcza się ku górze, przez co podłogo jest zdecydowanie chłodniejszym punktem. W takiej sytuacji nie tylko łatwo o rozwój grzybów czy pleśni, spowodowanych różnicą temperatur, ale również zwiększa się prawdopodobieństwo wystąpienia reakcji alergicznych, przez wprowadzenie w ruch drobnoustrojów, które znajdują się na powierzchni grzejnika.
Trzecią zaletą jest poprawa komfortu podczas spania. Równomiernie rozprowadzona temperatura sprawia, że temperatura otoczenia, zbliżona jest do temperatury ciała. Dzięki zachowaniu optymalnej temperatury, łatwiej zasnąć oraz zmniejsza się problem z potliwością. Człowiek budzi się więc wypoczęty oraz zregenerowany.
Stosowanie ogrzewania podłogowego ma wiele zalet. Jest również gwarancją poprawy komfortu oraz zapewnieniem utrzymania odpowiedniej temperatury w pomieszczeniu. Jest bezpieczne dla alergików.